Gljive

Šampinjoni

 

 

su jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih vrsta jestivih pečuraka. Poseduju specifičan  miris i ukus. Imaju pravilan poluloptast “šeširić”. Ukoliko rastu na prirodnom staništu (na pašnjacima i livadama) boja im varira od belo-sive do braon, a one iz veštačkih uzgajališta (koje se uglavnom i prodaju na tržištu) su bele boje. Šampinjoni su dostupni tokom cele godine sveže ili marninirane u tegli.

Osnovni kvalitet šampinjona je laka svarljivost, bogatstvo proteinima, i lekovitim svojstvima.

Niska kalorična vrednost ih svrstava u poželjne namirnice osoba na dijeti. Sastav šampinjona odgovara i osobama koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla. Sadrže veliki broj minerala, vitamina i smanjuju nivo masnoće i holesterola u krvi. 100g šampinjona sadrži svega 15 kcal, a pored vitamina sadrži 470mg  kalijuma, 10mg kalcijuma,100mg fosfora, 1,2mg gvožđa i drugih minerala. Poseduju svega 0,2 % masti, 3,6 % ugljenih hidrata i 4,9 % proteina. Sadrže selen koji je nezamjenjljiv u preventivnoj borbi protiv kanceroznih oboljenja , a u membrani sadrže hitin, koji aktivno suzbija holesterol. Šampinjoni sadrže mnogo vitamina B kompleksa (B1, B2, B5 i B12), vitamin C, a kao dodatak jelima kvalitetno i uspješno zamjenjuju mnoge neophodne vrste povrća, jer je njihova hranljiva vrijednost velika.