![]() Šampinjoni Jestive pečurke razlikuju se od mnogih artikala ishrane po tome što sadrže hranljive i lekovite sastojke, ali imaju veoma malu energetsku vrednost (malo kalorija). Pečurke se kao hrana i lek koriste već hiljadama godina. U početku su brane divlje pečurke, a kasnije se počelo i sa njihovim uzgajanjem. U današnje vreme se uzgajane (domaće) pečurke dosta koriste u ishrani. Broj kalorija U zavisnosti od sorte, 100 grama pečuraka u proseku sadrži energetsku vrednost od 18 do 26 kilokalorija, što pečurke čini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti u raznim dijetama. Pečurke preporučujemo svima koji hoće da održe telesnu težinu ili se bore sa suvišnim kilogramima. Evo nekih poređenja kako biste mogli da birate između jela i pečuraka:
U dijetalnoj ishrani treba više jesti pečurke ili ih treba pomešati sa ostalom hranom, kako bismo uneli u organizam više korisnih sastojaka, a manje kalorija. Vrste pečuraka U ishrani se najčešće koriste sledeće vrste pečuraka: šampinjoni, bukovače, enokitake, šitake, vrganj, lisičarke i smrčak. Samih šampinjona ima više vrsta, a razlikuju se po obliku i po boji. Pokušajte i vi degustaciju nekih pečuraka. Videćete da su pored toga što su zdrave, i vrlo ukusne. Uživajte |