Zapečene palačinke sa mesom i šampinjonima
Potreban materijal:
10 gotovih palačinki
300g mlevenog junećeg mesa 120g dimljene slanine oko 100g crnog luka 350g svežih šampinjona 4 čena belog luka 3 kašika maslinovog ulja 300ml domaćeg paradajz pirea mešavina začina origano mleveni biber, so 100g kačkavalja bešamel
20g maslaca
2 pune kašike brašna 500ml mleka 2 pune kašike kisele pavlake Priprema:
Palačinke ispeći uobičajeno. Ostaviti uvijene folijom na toplom mestu. Slaninu iseckati na sitne kockice i propržiti na ulju. Dodati sitno seckani crni i beli luk i pržiti dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i malo posoliti. Šampinjone sitno iseckati, pa kada je meso upola prženo dodati u tiganj. Šampinjoni otpuštaju tečnost, pa nije potrebno dodavati vodu. Na srednjoj temperaturi pržiti uz povremeno mešanje. Kada tečnost koju puštaju šampinjoni ispari, dodati paradajz pire. Začiniti po ukusu i pržiti sve zajedno dok se masa lepo ne ukrčka i bude gusta smesa. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Rernu zagrejati na 200C. Posudu za pečenje nauljiti. Na svaku palačinku stavljati po dve kašike fila, ali ne po celoj površini, već s’ kraja i zamotati kao rolat. Tako uraditi sa svim palačinkama i filom. Palačinke ređati jednu do druge u posudu za pečenje. U tiganj rastopiti maslac, dodati brašno pa postepeno nalivati mlekom i mešati konstantno dok se sos ne zgusne i postane kremast. Skloniti sa vatre i umešati kiselu pavlaku. Sos sipati preko palačinki. Staviti u rernu i peći 40 minuta. Narendati kačkavalj. Kada su palačinke gotove, rernu isključiti, izvaditi posudu sa palačinkama, posuti preko kačkavalj i vratiti u rernu na 2-3 minuta, tek toliko da se kačkavalj otopi. Poslužiti toplo. |
Recepti >