Recepti‎ > ‎

Kalorije

Pečurkama do zdravlja
Šampinjoni su zdravi jer ubrzavaju proizvodnju belih krvnih zrnaca, a odlični su i za očuvanje linije jer imaju malo kalorija


U sto grama sirovih šampinjona nalazi se samo 26 kalorija, a zbog toga što su bogate proteinima, jedna od najpoznatijih vrsta pečuraka, dospela je na spisak vrlo poželjnih namirnica kojima se mogu hraniti i osobe s posebnim programima u ishrani, poput osoba obolelih od dijabetesa. Naučnici tvrde i da svakodnevna konzumacija 100 grama šampinjona može kod žena u postmenopauzi da spreči razvoj raka dojke. Šampinjoni su zdravi jer ubrzavaju i proizvodnju belih krvnih zrnaca, a odlične su i za očuvanje linije jer sadrže malo kalorija. Pored toga, imaju i kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum i hlor, kao i oko četiri odsto ugljenih hidrata i znatnu količinu biljnih vlakana. Imaju veliku količinu vitamina D1, B1, B2, A i C. Šampinjoni se uzgajaju širom sveta, a njihova primena i upotreba je veoma raznovrsna. Ipak, korisno je znati na šta treba da obratite pažnju pri kupovini i pripremanju ovih delicija. Sveže ubrane pečurke mogu da se čuvaju u frižideru oko pet dana. Bitno je znati da se čišćenje obavlja sa što manje vode, pogotovo kada nameravate da ih dinstate. Pri kupovini šampinjona dobro je znati da su sveže pečurke tvrde na dodir, imaju istu boju i malo sjajniju površinu.

POHOVANI ŠAMPINJONI

Sastojci
 kilogram šampinjona
 200 g brašna
 200 g prezli
 2 jajeta
 ulje
 so
 
 Priprema
 Operite šampinjone, pažljivo ih obrišite kuhinjskom krpom, presecite ih napola i posolite. Stavite u brašno, pa u jaja pomešana s malo ulja i na kraju u prezle. Ovako pripremljene šampinjone pržite na zagrejanom ulju. Pržene šampinjone stavite na kuhinjski papir da se ulje iscedi, i servirajte dok je toplo, uz salatu po želji.

ŠAMPINJONI SA JAJIMA

Sastojci
 500 g šampinjona
 4 kašike ulja
 4 tvrdo kuvana jajeta
 150 g majoneza
 80 g gaude
 ljuta paprika
 so
 biber
 vegeta

Priprema
 Šampinjone operite, očistite i isecite na tanke listiće. U većem tiganju ugrejte ulje, dodajte šampinjone i dinstajte dok voda ne ispari. Pred kraj dinstanja dodajte so, biber i vegetu. Sve promešajte, kratko prokuvajte i ohladite. Dodajte sitno iseckana jaja i majonez, sve lagano promešajte i stavite u vatrostalnu posudu, a odozgo poređajte sir koji ste prethodno isekli na kriške. Pecite oko 10 minuta u zagrejanoj rerni.


 RIŽOTO SA ŠAMPINJONIMA

Sastojci
 300 g svežih šampinjona
 150 g očišćenog pirinča
 2 glavice crnog luka
 kocka za supu
 šargarepa
 paradajz
 belo vino
 beli luk
 maslinovo ulje
 vegeta
 biber

Priprema
 Šampinjone dobro operite i osušite. Na maslinovom ulju propržite usitnjen crni i beli luk, dodajte iseckanu šargarepu i dinstajte desetak minuta. Dodajte naseckane šampinjone, oljušten i iseckan paradajz i krčkajte na tihoj vatri. Dodajte očišćen i opran pirinač, promešajte, a onda nalijte supom od kocke, dodajte vino, vegetu i začine. Sve to prebacite u zemljani sud i ostavite da se peče u umereno zagrejanoj rerni.

PEČENI ŠAMPINJONI

Sastojci
 500 g šampinjona
 biljni margarin
 so
 biber

Priprema
 Operite šampinjone i odstranite drške. U vatrostalnu plitku posudu ili pleh poređajte kapice od šampinjona, tako da deo gde je bila drška bude okrenut nagore. Vrhom noža uzmite margarin i redom spuštajte na svaku kapicu. Zatim ih začinite biberom i posolite. Stavite ih u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite 30-40 minuta.

PILETINA SA ŠAMPINJONIMA

Sastojci
 700 g pilećih fileta
 500 g svežih šampinjona
 150 ml pavlake
 glavica crnog lika
 2 čena belog luka
 senf
 brašno
 ulje
 so
 vegeta
 biber

Priprema
 Izdinstajte crni i beli luk, dodajte šampinjone isečene na sitnije kolutove i dinstajte ih na umerenoj temperaturi oko 15 minuta dok ne omekšaju. Skinite s vatre i dodajte pavlaku. Pileće meso posolite, namažite senfom, uvaljajte u brašno i pecite na zagrejanom ulju sa obe strane dok ne porumeni. U vatrostalnu činiju stavite šampinjone, preko poređajte filete i pecite u prethodno zagrejanoj rerni.

ŠAMPINJONI SA SIROM

Sastojci
 kilogram šampinjona
 100 g pančete
 120 g crnog luka
 kašičica vegete
 3 čena belog luka
 kašičica aleve paprike
 kašika pšeničnog oštrog brašna tip 400
 200 ml slatke pavlake
 2 kašike seckanog peršuna
 100 g rendanog parmezana
 kašika maslaca
 
 Priprema
 Šampinjone operite i isecite na listiće. Pančetu narežite na kockice, kratko propržite, dodajte sitno seckani crni luk, kratko prodinstajte, pa dodajte vegetu i beli luk i još malo pržite. Dodajte šampinjone i dinstajte još pet minuta, pospite paprikom i brašnom i promešajte. Dolijte pavlaku i kratko prokuvajte. Na kraju dodajte peršun i pola parmezana. Pripremljene pečurke sipajte u vatrostalnu posudu, pospite ostatkom parmezana i prekrijte tankim komadima maslaca. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
 
ČORBA OD ŠAMPINJONA

Sastojci
 350-400 g šampinjona
 2 veće glavice crnog luka
 šargarepa
 50 g putera
 malo ulja
 pavlaka
 biber
 bio začin
 pola veze svežeg peršuna

Priprema
 Isecite crni luk i propržite ga na ulju, a zatim dodajte šampinjone i šargarepu iseckanu na krupnije kockice. Šampinjone pre seckanja operite i ocedite. Propržite sve zajedno, dodajte malo vode i prodinstajte. Smesu sitno iseckajte, vratite u lonac, nalijte 1,5 l vode, dodajte biber i bio začin po ukusu i kuvajte na tihoj vatri još pet minuta. Napravite zapršku tako što ćete na puteru propržiti kašiku brašna i dodajte je čorbi pred sam kraj kuvanja, a odmah posle zaprške dodajte sitno seckani peršun. U jednu činiju sipajte pavlaku i poslužite uz čorbu.

Подстранице (1): Tablica
Comments