Recepti‎ > ‎

Dijeta

  
Dijeta negativnih kalorija

 


 

Iako namirnice bez kalorija odnosno negativnih kalorija ne postoje, postoje one namirnice čijom razgradnjom tijelo potroši više kalorija nego što se njom unese, otuda i naziv negativne kalorije.

Hipotetski pojedete li komad torte od 360 kalorija, organizam će za razgradnju tog komada torte potrošiti 100 kalorija, a ostalih 250 kalorija će se nataložiti u organizmu. S druge strane ako pojedete jabuku koja sadrži 65 kalorija, organizmu treba također 100 kalorija za razgradnju, što znači da će tijelo morati iz zaliha povući 35 kalorija, što znači da vi mršavite.

Dijeta se temelji na promjeni prehrambenih navika, te unosu niskokalorične hrane.

NAJBOLJE NAMIRNICE:

Celer:

daje 6 kalorija /za razgradnju koristi 50 kalorija/ sagorijeva 40 kalorija naslaga
Rajčica:

daje 26 kalorija/ za razgradnju koristi 60 kalorija/sagorijeva 36 kalorija naslaga

Brokula (100 g sirove):

daje 25 kalorija/ za razgradnju koristi 80 kalorija/ sagorijeva 55 kalorija naslaga

Šampinjoni (100 g sirovih)

daju 18 kalorija/ za razgradnju koristi 55 kalorija/ sagorijeva 37 kalorija naslaga

OSTALE PREPORUČENE NAMIRNICE

šparoge, repa, brokula, zelje, mrkve, celer, cikorija, čili papričice, krastavci, češnjak salata, luk, papaja, špinat, jabuke, borovnice, grejp, limun, mango, naranče, ananas, jagode, mandarine, zelena salata, endivija, radič, brusnice.

NAPOMENA: Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za ljudski organizam.

 Nije preporučljivo korištenje niti jedne vrste dijeta bez prethodne konzultacije s liječnikom. Dijete prenosimo s najboljom namjerom te nismo odgovorni za neuspjeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao niti za druge posljedice koje njena primjena može izazvati pa provođenje ove dijete preuzimate na vlastitu odgovornost.

IZJAVA O ODRCANJU ODGOVORNOSTI: Svi sadržaji namijenjeni su samo općenitom informiranju i ne mogu se tretirati kao zamjena za medicinski ili stručni savjet.

 Ni jedan dio COVERmagazin-a ne podrazumijeva nikakvo jamstvo, ni obvezu, te autori ne prihvaćaju odgovornost za eventualne štete i propuste nastale primjenom sadržanih informacija.

 Svi tekstovi i članci i informacije u njima su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. COVERmagazin, ni autori članaka ne preuzimaju nikakvu odgovornost za prijedlog dan u članku. Izražena mišljenja su osobna stajališta i COVERmagazin ne preuzima odgovornost za ista. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.