Nar Sipak

 
Nar, mogranj ili šipak je tamno crvena voćka promera 5-12 cm čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih sočnih semenki. Poreklomje iz Azije (od Irana do Himalaja), no danas se uzgaja u čitavom sredozemlju, kao i severnoj americi. Sazrieva početkom jeseni.
Nar - Šipak

 

Smatra se da je nar jedna od prvih kultiviranih voćaka zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000 do 3000 g pr.K.). Tokom vekova predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primenu kao boja ili ukras. Svoje mesto nalazi u brojnim mitovima i umetničkim delima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea.

Nauka se tek kratko vrieme zabavlja razotkrivanjem njegovih tajni: istražuju se nutritivni i lekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz semenki. Tako je šipak nedavno proglašen super junakom među voćkama i ponovno se našao u središtu interesovanja, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim delovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimer-ovu bolest, plodnost i starenje.

 

Šipak


Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnom nivou od razornog delovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sistema i nisu toksični.

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih pojava, te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ukoliko se jede sveže, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog nara radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama obolelim od astme, budući da visoka kolicina vitamina C ima snažno protu-upalno delovanje. Od šipka se proizvodi i sok  koji predstavlja potencijal u borbi protiv otvdrnjavanja krvnih žila.

Plod nara možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svetlu. Za duže skladištenje, u hladnjaku se može pohraniti celi plod, a sama zrnca se mogu čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.