Blog‎ > ‎

Vitamini

поставио/ла Nada Lazic 3. 2. 2013. 16:03

Kada govorimo o zdravoj ishrani nikako ne bi trebalo zapostaviti udeo koji imaju vitamini, ali ne treba ni preterivati, jer ni jedna krajnost ne vodi zdravlju.

 

Sa unosom vitamina treba biti oprezan, jer kako hipovitaminoza što je smanjena količina vitamina, tako i hipervitaminoza što je povećana količina vitamina, može biti veoma štetna. Treba se pridržavati raznovrsne i pravilne ishrane i ne posezati lako za suplementima kao što su tablete kojima se nadoknađuju vitamini jer je malo verovatno da se putem preporučene ishrane unese prekomerna i toksična količina vitamina. Dakle, unos vitamina iz hrane je idealan, jer organizam tako najbolje apsorbuje vitamine.

Voće je savršen izvor vitamina i može se jesti u neograničenim količinama a idealan unos je oko 500 grama voća na dan. Voće bi trebalo jesti u prepodnevnim časovima i između ručka i večere ali nikako posle 19 časova.

Današnji tempo življenja diktira i brz način ishrane čega se moramo na svaki način paziti jer može značajno ugroziti zdravlje.
Comments