Blog‎ > ‎

Uloga vode u organizmu

поставио/ла Nada Lazic 3. 2. 2013. 15:56

Voda kao osnovni konstruktivni element svakog organizma čini približno 60% telesne mase muškarca, dok je nešto manje zastupljena kod žena. Količina vode u organizmu ne zavisi samo od pola, već i od uzrasta. Novorođena beba ima oko 80% vode u svom organizmu. Kod odraslih osoba, procenat vode u organizmu se smanjuje za, u proseku jedan kilogram na svakih deset godina života. Uloga vode je višestruka. Ona učestvuje u svim metaboličkim procesima u organizmu, služi kao nosilac nutritienata i produkata metaboličke razgradnje, kao medijum za hemijske reakcije održava ćelije i učestvuje u regulaciji telesne temperature.

Prema procenama SZO, oko 1,3 milijarde ljudi, od čega više od sto miliona samo u Evropi, nema dovoljno vode za piće. Veruje se da je 80% svih bolesti na posredan ili neposredan način povezano sa kvalitetom vode. Oboljenja izazvana nedostatkom ili upotrebom nekvalitetne vode svake godine u nerazvijenim zemljama prouzrokuju smrt četiri miliona dece.

Mikrobiološki agensi i toksične materije se unose preko vode za piće ili namirnica putem pranja ili zalivanja kontaminiranom vodom

Comments